Thursday, January 24, 2008

Posted on 26/01/2010
.
How To Unlock Huawei e220 HSPDA Modem to 7.2mbps

Introduction With tiny design and high speed, Huawei E220 USB Modem redefines mini fashion for the elite. The irresistible creation features the eye-catching sleek design and a great speed up to 7.2Mbps. Its USB cable can be used by both laptops and desktop computers. Put the chic near your hand and enjoy the charm of mini fashion.Main Features
HSDPA/UMTS/EDGE/GPRS/GSM
HSDPA packet data service with a maximum transmission rate of 7.2Mbps (unlocked)
UMTS packet data service with a maximum transmission rate of 384kbps
EDGE packet data service with a maximum transmission rate of 236.8kbps
SMS service
Auto installation, convenient for use
Windows 2000 and Windows XP Operating system

Specifications
Technical standard HSDPA/UMTS: 3GPP R99, R5
GSM/GPRS/EDGE: 3GPP R99
Operating frequency
HSDPA/UMTS 2100MHz GSM/GPRS/EDGE 900/1800/1900MHz
External interface
Mini USB interface: supporting USB 2.0 Full Speed
Antenna: Internal antenna
SIM/USIM card: standard 6 PIN SIM card interface
Dimensions 89 mm (D) x 43 mm (W) x 14.5 mm (H)
Weight 50gm
.
.
.
UNLOCK THIS HARDWARE TO 7.2mbps (HSPDA) -Secret revealed
.
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,pertama sekali modem ini kebanyakannya dibekalkan oleh pembekal rangkaian pada mula-mula dahulu,Celcom dan Maxis,tetapi aku tidak terlintas untuk membelinya dahulu lantaran harganya yang berpatutan dan menawan ibu,bayangkan pada tahun 2008 semasa tengah top dulu,harganya Rm 1.000.00 ataupun Rp 4,000,000,00,dan pada waktu itu aku mengambil alternatif menggunakan Sony Ericsson K800i,yang dibeli pada harga Rm 700.00 ,jadi aku ada Henfon,kamera dan juga modem..kenapa bayar lebih??

Tetapi baru-baru ini,adalah seorang kawan telah bermurah hati memberikan modem Huawei e220 nie kepada aku,sebab dia ada modem lain yang lebih canggih,pada waktu itu juga aku masih lagi merupakan pelanggan Maxis,jadi tidak ada masalah....tidak lama kemudian apabila aku boring aku pun bertukar kepada Celcom Broadband pulak,jadi modem nie terbiar kat dalam bag laptop aku bersama laptop tersebut.Jadi pada suatu hari aku surf ternet terbaca lak cerita pasal unlocking e220 nie,wahhh..ini sudah bagus,jadi aku pun surf lah selama 3 hari untuk unlockkan modem nie,setelah puas berhempas pulas akhirnya dapat jugak aku unlock kan menda alah nie,jadi disini aku ingin berkongsi bersama-sama rakyat Malaysia supaya sama-sama kita dapat memanafaatkan benda ini.Pertama sekali yang aku ingatkan,sebarang keputusan yang anda ambil adalah diatas risiko sendiri,aku tak akan bertanggungjawab atas sebarang kerosakan atau ketidakbolehgunaan modem korang nanti..ok kita terus ke perenggan seterusnya.
  • Ramuannya :-

  • Nota: Anda boleh donlod berasingan ataupun donlod je (Unlocking Pack) direct link dari aku punye database 4 in 1 tu kat sini.
Cara-Caranya :-
1.Keluarkan SIM card dari e220 korang
2.Cucuk modem e220 tu Kat USB port kat PC korang
3.RUN software untuk update e220 punya firmware (E220Update_11.117.10.00.00.B268)
.
.
.
Mula-mula sekali akan keluar benda ni..gambar nie contoh je,jangan keliru ngan (B266) dan (B268) tu

Lepas tu tunggu sampai dia baca port korang


Pastu korang tunggu lah sampai update firmware tu selesai,bila dah selesai click 'Finish'

4.Install la pulak software nie (PSAS-Phone System Analysis Software V1.01) kat PC korang
5.Dah siap Install ,Bukak atau run software nie,trial version tp boleh la setakat nak baca EFS Huawei e220 nie.

6. Click kat 'Hardware Forensic' ,pastu click kat 'use mobile port '


7. Pilih lah port yang betul untuk modem korang

8).Kemudian buka (Diagport QC),biarkan set Max Page tu pada 4000,pastu pilih (Read EFS) ,pastu click (Lets Go)


9.Pastu save kan file yang nak dibaca tu kat mana-mana tempat yang korang suka,tapi jangan tak jumpa cari lak nanti.Nama taruk lah nama ape yang korang suka,asalkan 'type file' tak berubah
10.Dan kalau korang berjaya save kan file tu,dia akan tunjuk mesej yang file tersebut telah berjaya dibaca (saved).


11.Seterusnya tuan-tuan,kita beralih pulak kepada software kita yang ketiga iaitu XV132,software nie tak perlu install ,apa yang tuan-tuan perlu buat ialah terus je run kat mana file nie disimpan.Pastu click 'File' dan pilih 'Open'.12.Pastu cari lah file EFS yang korang simpan sebelum ni tadi,kalau tak jumpa,ulangi lah balik,padan muka korang,kan aku dah bagi tau tadi suruh simpan elok-elok...jgn marah,gurau-gurau je..

13.Bila dah jumpa,korang click pulak kat 'Search' dan 'Find'14.Bila dah bukak dialog menu tu ,sila taip no berikut ( 53 64 2c 00 ) lima tiga nam pat dua see kosong kosong.Then click 'OK'15.Hmm...pastu korang tengok lah kod seperti kat dalam gamba tu,tak susah pun nak cari kod dia,kod tu duduk selonggok 8 digit...save lah dulu pakai print screen ke,ape ke kalau takut hilang.Tu lah kod ajaib untuk unlock nanti.


16.Ni dah nak siap dah ni...pastu korang pegi pulak kat software yang keempat pulak,iaitu 'Cardlock Unlock'.ni pun tak payah install,just run dari folder mana korang simpan je..


17.Nah..kalau kod korang betul dia akan kuar mesej yang proses unlock telah berjaya,kalau tak berjaya ,cuba lagi sampai boleh...dan sampai lah masanya kita menggunakan modem itu dengan mana-mana kad yang kita sukai...tengok kat bawah ni,walau pun dengan menggunakan interface Maxis aku boleh connect dengan kad celcom,dan kalau korang tak suka dengan logo Maxis,tukar lah kepada apa-apa logo yang korang suka...OK sampai disini rancangan kita pada kali ini,jumpa lagi di lain minggu.

18. Kalau korang ada masalah ,boleh lah post kat komen di bawah ni ,kalau aku boleh tolong,aku akan tolong,aku bukan nye pakar,main pakau boleh le...ok kredit goes tu tinggiisland.blogspot.com

No comments:

Post a Comment